Чанта за слушане

22 юли 2018
Чанта за слушане
  • Mодата на грамофонните плочи се завръща и все повече млади хора с афинитет към ретро вълната преоткриват музиката чрез тях. Наталия Миленкова и нейният брат Деян Миленков обаче виждат във винилите нещо повече от средство за слушане на музика. Те използват все още работещи плочи, за да изработват нестандартни раници и чанти под бранда Kloshar bags.


Младото дуо от Силистра обединява страстта си към изкуството и решава да започне бизнес, който да разчупи бранша на кожените аксесоари, предлагайки алтернативни ръчно изработени продукти на хора, които не се страхуват да покажат своята ексцентричност.

 

Първата чанта

Идеята за чантите се ражда случайно преди повече от три години, когато за рождения си ден Наталия Миленкова получава от брат си подарък ръчно изработена чанта, в основата на която е винилът. Силната връзка на Наталия с музиката и екстравагантният й стил превръщат чантата в неин любим аксесоар до момента, в който плочата в нея се чупи. Тогава тя е поставена пред избор - да я изхвърли, или да се опита да направи сама нова. Намира необходимите материали, взима любима плоча и с повече въображение успява да ушие сама първата си чанта с винил.

"Kогато приятелките ми я видяха, една по една започнаха да ме молят и на тях да направя такива, като за мен това беше поредното предизвикателство и невероятно удоволствие", казва Миленкова пред "Капитал". Не след дълго обаче тя решава да остави чантите и заминава на бригада в САЩ, като планът е малко по-късно към нея да се присъедини и брат й. През това време обаче без нейно знание той решава да създаде страница в социалните мрежи на изработените към този момент чанти, за да ги популяризира. Интересът към тях се засилва и те решават заедно да доразвият идеята и да стартират бизнес в България.

Основателите искат името на бранда им също да бъде толкова екстравагантно, колкото и самите чанти, първите от които са направени от отпадъчни материали на фирми за мебели. Така те стигат до идеята за Kloshar bags. "Брандът поставя акцент върху стрийт културата, като същевременно кара клиентите ни да се чувстват специални поради факта, че всяка чанта е ръчно изработена", казва Деян Миленков.

От хоби до бизнес

След като младите предприемачи от Силистра вече са валидирали идеята си през няколко продажби и голям интерес към чантите, през декември 2016 г. те решават да се запишат в преакселераторската програма на Start It Smart. Там те изчистват концепцията на бизнеса си и след края й двамата основатели решават изцяло да се отдадат на идеята и регистрират фирмата "Клошар бегс" ЕООД, в която Деян е изпълнителен директор и осъществява връзки с клиентите, а Наталия измисля дизайна и изработва чантите. Целия проект финансират сами. "Откакто превърнахме хобито си в професия, осъзнахме, че всъщност това е щастието, към което сме се стремили", казва тя.

В началото компанията предлага само дамски модели раници, но с времето разраства портфолиото си от модели и започва да произвежда чанти и сакове също и за мъже. В основата на всички са грамофонните плочи, които набавят от антикварни магазини, приятели или колекционери. В някои от чантите по желание на клиентите може да има дори вложена лична история като плоча на любим изпълнител, цитат от песен или послание. Самите винили могат да бъдат извадени и слушани. По думите на основателите към момента подобни чанти с грамофонни плочи се продават само в още един магазин за аксесоари в България, където обаче не са основният продукт.

Kloshar bags работят с няколко склада в България, откъдето набавят материалите си. Използват предимно екокожа и памучни платове, като дизайнерката обича да експериментира и с други материи, от които не се изработват традиционно чанти. "Например материал за сенници, защото е качествен, здрав и същевременно лек, което го прави подходящ за изработката на чанти, пък и е доста оригинален", дава пример тя. Бизнесът е базиран предимно на индивидуалните поръчки, a клиентите участват в процеса по изработката с идеи и предложения според вкуса им. Времето за направата на един продукт пък зависи изцяло от модела, сложността и материалите. Класическият модел отнема близо два дни, а ако чантата е по-специфичена изработка, може да се стигне и до седмица.

Поредица от продажби 

През 2017 г. основателите вече получават и първите си официални поръчки през компанията, които за изненада на предприемачите нарастват с всеки изминал месец. Затова им се налага да започнат партньорство с пловдивски цех за производство на чанти, където изработват серийно някои от най-популярните модели.

За изминалата година Миленкови успяват да продадат общо 230 чанти, от които 80 са произведени в цеха, а останалите са ръчно изработени от младата дизайнерка. Цените на чантите също варират в зависимост от модела и използваните материали, като започват от 100 лв. и може да достигнат 300 лв. По думите на Наталия Миленкова клиентите предпочитат индивидуални модели, направени специално за тях, което й помага да развива въображението и уменията си. "Вярваме, че нашите клиенти са хора, които не се влияят от модните тенденции, а ги създават. Ние знаем, че първото впечатление е най-важно, и ако чантата ви кара хората да се обръщат след вас, със сигурност вече сте ги впечатлили", казва още тя.

Въпреки това компанията не регистрира печалба за 2017 г., но по думите на основателите новата година е започнала с много повече поръчки. "Все пак има сезонност в продажбите ни, най-много поръчки традиционно има около коледните и новогодишните празници, както и за рождени дни", обяснява Деян Миленков.

Интерес към чантите има и извън България. Компанията има поръчки от Германия, САЩ, Гърция и Румъния, които за момента се случват през социалните мрежи. Двамата предприемачи са опитвали да работят и с агенти, но опитът им досега показва, че това е крачка, за която още не са готови.

В капана на успеха

Брандът се рекламира предимно "от уста на уста" и чрез социалните мрежи, като според основателите все още най-добрата реклама е препоръката от доволни клиенти. Наталия и Деян Миленкови участват и в различни изложения в България за ръчно творчество, през които популяризират бранда и продуктите си. Често и самите те организират тематични събития, на които клиентите им дори имат възможност да изслушат плочите си на грамофон.

Целта им обаче е да участват на международни модни събития, където според основателите Kloshar bags бързо биха могли да станат популярни. През изминалата година дори са получавали покани от Tokyo Fashion Show, Berlin Fashion Week и Moda London, но до момента ги възпирали големите такси за участие и разходите покрай събитията. Плановете им обаче са през февруари следващата година да вземат участие в Moda London и брандът им да премине бариерата за излаз към чужди пазари. "Искаме също така и да развием ниша с аксесоари – гривни и колиета, които да са в стила на чантите", казват те.

В плановете на младите предприемачи е и в близката година да наберат финансиране от инвеститор или бизнес ангел, за да могат да разраснат компанията. "Това към момента е и едно от най-големите предизвикателства за нас, защото наблюденията ни са, че малко инвеститори в България са склонни да финансират проект, който не е в IT сферата или не представлява иновация", казва Миленков. С разрастването на бизнеса от Kloshar bags целят да наемат още един дизайнер и специалист по продажбите, защото работата за двамата предприемачи става все повече. "Когато стартирахме проекта, никой от нас не е очаквал нещата да се развият по този начин. Хубавото е, че сме още в началото, имаме нови идеи всеки ден и нямаме търпение да ги реализираме", казват те в заключение.


KLOSHAR FASHION SHOW
16 октомври 2020

BY KLOSHAR BAGS

прочети още
5 WAY POP-UP STORE | Milano, Italy
4 октомври 2020

BY KLOSHAR BAGS

прочети още
UPPER CUT at KLOSHAR SHOWROOM
12 февруари 2020

by KLOSHAR BAGS

прочети още
KLOSHAR WEEKEND BAZAR
11 ноември 2019

BY KLOSHAR BAGS

прочети още
IVANKA HRISTOVA EXHIBITION
4 октомври 2019

BY KLOSHAR BAGS

прочети още
NASTIE LIVE VOL.2 at KLOSHAR SHOWROOM
18 септември 2019

BY KLOSHAR BAGS

прочети още
KLOSHAR JAM VOL.2
26 юли 2019

BY KLOSHAR BAGS

прочети още
Giveaway 28
6 януари 2019

BY KLOSHAR BAGS

прочети още
KOUNDY - "VIBZ"
27 декември 2018

BY KLOSHAR BAGS

прочети още
Night Market III 13.10
18 септември 2018

By KLOSHAR BAGS

прочети още
Varna Beach Pazar 2018
17 август 2018

By Varna Beach Pazar

прочети още

By KLOSHAR BAGS

прочети още

На гости в предаването "Добър ден! по БНТ 2

прочети още
Kloshar Bags - STREET COSMOS
13 ноември 2016

By FASHIONSENSE.BG

прочети още
ТВОРЦИ НА ИДЕИ – KLOSHAR BAGS
23 септември 2016

By EMPTYYOURWARDROBE.COM

прочети още